Risico aansprakelijkheid voor bestuurders
Bedrijven in het mkb schenken maar weinig aandacht aan bestuurdersaansprakelijkheid.
En verenigingen en stichtingen weten vaak niet eens dat dat risico bestaat. Bestuurders kunnen bovendien denken dat ze goed verzekerd zijn.
Een bestuurder kan fouten maken, slordig zijn, verkeerde inschattingen maken of onjuiste beslissingen nemen. Ook als hij te goeder trouw gehandeld heeft, kan er financiële schade ontstaan. Daarvoor kan hij privé aansprakelijk gesteld worden als er sprake is van:
- Onbehoorlijke taakvervulling. Denk aan die hockeyvereniging die een aanbetaling doet voor kunstgrasvelden zonder te onderzoeken of het kunstgrasbedrijf kredietwaardig is. Dan gaat dat bedrijf failliet: weg geld en weg kunstgrasvelden.
- Kennelijk onbehoorlijk bestuur. Zoals dat schoonmaakbedrijf waarvan bij een faillissement blijkt dat de administratie grote hiaten vertoont.
- Een onrechtmatige daad. Bijvoorbeeld dat eetcafé dat goederen is blijven bestellen op krediet, terwijl er een faillissement in zicht was.
Wie kan er aansprakelijk gesteld worden?
Niet alleen de bestuurder die de fout gemaakt heeft, kan aansprakelijk gesteld worden. Het hele bestuur is aansprakelijk voor fouten van een medebestuurder. Ook als zij zelf niets verkeerd gedaan hebben. Dit heet collectieve aansprakelijkheid. Naast bestuurders van bedrijven lopen ook toezichthouders, medebeleidsbepalers, afgetreden functionarissen en vereffenaars een aansprakelijkheidsrisico. En sinds 1 juli 2021 geldt de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (WBTR). Daardoor worden bestuurders van verenigingen en stichtingen op dezelfde manier aangesproken als alle andere bestuurders. Maar realiseren zij zich wel dat zij met hun privévermogen kunnen opdraaien voor financiële schade? Dat er dan beslag kan worden gelegd op hun huis, bankrekening en privébezittingen?
Onze rol als financieel adviseur
Met de oprukkende claimcultuur in Nederland, worden er sneller en grotere bedragen geëist. Bestuurders en toezichthouders denken soms dat ze goed verzekerd zijn. Dat het risico bijvoorbeeld is gedekt met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. En een DGA kan denken dat hij geen risico loopt omdat zakelijk en privé in een bv gescheiden zijn. Maar als er schade ontstaat door beslissingen die hij als bestuurder binnen de onderneming genomen heeft, is dat aansprakelijkheidsrisico er.
En verenigingen en stichtingen weten vaak niet eens dat dat risico bestaat. Bestuurders kunnen bovendien denken dat ze goed verzekerd zijn. Wij kunnen u op het aansprakelijkheidsrisico en adviseren over een goede bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering.
Wilt u meer informatie? Onze adviseurs zijn u graag van dienst!
Terug naar nieuws