Het Register Financieel Echtscheidingsadviseurs (RFEA) heeft in samenwerking met Wijzer in geldzaken financiële risico’s benoemd die in het onderzoek aan de respondenten zijn voorgelegd.
Pensioen vaak onderbelicht
Na een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt de partner automatisch aangemeld bij de pensioenuitvoerder. Bij samenwoners gaat dat niet vanzelf. Zij moeten elkaar actief als partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder om eventueel recht te hebben op partnerpensioen bij overlijden. Wie dat pas doet bij overlijden, is te laat. Vaak stelt de pensioenuitvoerder als voorwaarde dat de samenwoners een notariële samenlevingsovereenkomst moeten hebben. Samenwoners kunnen bij het uit elkaar gaan afspreken dat ze het opgebouwde ouderdomspensioen verdelen. Voor ze dat doen, is het wel slim om na te gaan of de pensioenuitvoerder hieraan meewerkt. Die is namelijk niet verplicht om mee te werken aan de verdeling van het ouderdomspensioen als samenwoners uit elkaar gaan. Als de pensioenuitvoerder niet meewerkt, moeten samenwoners die uit elkaar gaan en het ouderdomspensioen willen verdelen, de uitbetaling onderling zelf regelen.
Samenwonenden met en zonder intentie voor huwelijk of geregistreerd partnerschap
Personen die ongehuwd en zonder een geregistreerd partnerschap samenwonen zijn gemiddeld 10,8 jaar samen en wonen gemiddeld 9,2 jaar bij elkaar. Samenwonenden zonder intentie om te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn beter op de hoogte van de financiële risico’s en hebben vaker maatregelen genomen (samenlevingsovereenkomst, testament). Afspraken over het gezag over de kinderen bij een scheiding moeten vaak nog gemaakt worden.
‘Samenwonen goed geregeld’ geeft consumenten inzicht
Met de online tool ‘Samenwonen goed geregeld’ helpt Wijzer in geldzaken de consument inzicht te krijgen in wat de gevolgen zijn van wel of niet samenwonen op zijn/haar persoonlijke financiële situatie. Doel is dat de consument bewust wordt van keuzes die hij of zij kan maken om de eigen financiën bij te sturen. Het persoonlijke overzicht kan eenvoudig worden geprint, opgeslagen of per e-mail verstuurd.
Bron: Wijzer in geldzaken 23 maart 2018